VAŽNO

Svaki dan rengen snimanje (RTG), rengen pluća, pregled kod pulmologa, imunologa, kao i snimanja ultrazvukom.

Zakažite bez čekanja, svaki dan. Nalazi gotovi za 30 minuta.


Koje hiperbarične komore zaista leče i daju očekivane rezultate

Pročitajte razlike između "mekih komora" (oxy kapsula) i pravih hiperbaričnih komora

Uspešnih 22 godine hiperbarične medicine u Novom Sadu

Specijalistička ordinacija Praksis, Novi Sad

Da li ste znali da u našem gradu u mirnom kraju, pored Futoškog parka, u ulici dr Milana Petrovića broj 15; postoji lekarska ordinacija Praksis koja već 22 godine pruža usluge hiperbarične oksigenacije, terapije udisanja čistog medicinskog kiseonika pod pritiskom, većim od atmosferskog.

Hiperbarična komora u ordinaciji Praksis, Novi Sad

Glavni uređaj hiperbarične medicine je hiperbarična komora, čelični sud, hermetički zatvoren spojen sa bocama punim, medicinskog kiseonika, gustine minimalno 99,6%.

U ordinaciji Praksis je komora, renomiranog ruskog proizvođača Khrunicev space centar, zavod u Moskvi, koji se bavi proizvodnjom svemirske opreme. Komora je jednomesna, gde pacijent sam boravi u ležećem položaju, prati mu se ekg, lekar specijalista je svo vreme uz njega i komuniciraju putem slušalice.

Hiperbarična komora u ordinaciji Praksis radi bez struje, pritisak od 150 bara koji se pušta iz kiseoničkih boca, sam aktivira vakum pumpe i ventile i automatika radi svoje u slučaju gubitka struje ne prekida se terapija.

Pacijent u hiperbaričnoj komori.

Pritisak koji se ostvaruje u komori je od 1 do 3 bara, tačnije od 0 do 20 metara morske dubine.

U hiperbaričnoj komori se primenjuje i Henrijev zakon:

Količina bilo kog gasa, koji će se rastvoriti u tečnosti na datoj temperature, direktno je proporcionalan parcijalnom pritisku tog gasa. Na osnovu ovog, ako je atmosferski pritisak povećan više kiseonika će se rastvoriti u telesnim tečnostima, nego na normalnom pritisku (normobaričnom).

Ono što dobijate tretmanom u Praksis ordinaciji je: difuzno povećan nivo kiseonika u ćelijama na račun fizički rastvorenog kiseonika u krvnoj plazmi, uvećanu odbrambenu sposobnost organizma, povoljan uticaj na jačanje imuniteta, snažni antiedematozni učinak u tkivima, povećan nivo antioksidacione odbrane organizma, pojačano dejstvo lekova (antibiotski efekat), ubrzano zarastanje rana i kostiju, ubrzan oporavak nervnog tkiva, poboljšanje psiho-fizičke kondicije organizma.

Unutrašnjost hiperbarične komore u ordinaciji Praksis, Novi Sad

Za ovih 22 godine rada u Praksis ordinaciji, zahvaljujući čistim medicinskim kiseonikom pod pritiskom, uspešno se pomaže kod: gasne embolije, ronilačke bolesti, komplikacije šećerne bolesti, trovanje ugljen monoksidom i dimom, gasne gangrene, dijabetsko stopalo, sporozarastajuće rane, opekotine i smrzotine, nagli gubitak sluha i vida, polineuropatije, nagle anemije, vrtoglavice vaskularnog porekla, hroničnih infekcija anaerobnim bakterijama, sportske povrede, impotencija.

Dakle gde god postoji problem ili zastoj u venskoj ili arterijskoj cirkulaciji, primenjuje se kiseonik pod pritiskom. Obično je potrebno deset ili više tretmana sa određenim redosledom, 5 tretmana svaki dan, dva dana pauze i potom preostalih pet tretmana.

Praćenje stanja pacijenta u hiperbaričnoj komori u ordinaciji Praksis, Novi Sad

Zadnjih godina se akcenat daje i na anti aging terapijama (podmlađivanje) gde je dokazano da kiseonik na pritiscima od 2 bara obnavlja, podmladjuje i osvežava kožu i to trajno, stvarajući nove krvne sudove, regenerišući kolagen pri čemu se u toku jednog tretmana gubi oko 500 kalorija.

Iz ordinacije napominju da se u zadnje vreme pojavljuje puno salona sa kineskim „mekim komorama“ tzv. vazdušnim oksi vrećama, za koje navode da su hiperbarične komore i da korisnike usluga dovode u zabludu, jer to ni blizu nije isto, čak šta više postoje istraživanja o neučinkovitosti tih uređaja na struju.